Skip links

KAKO SE IZBORITI SA STRESOM U KUĆNOJ IZOLACIJI

Situacija u kojoj se grupno nalazimo nije jednostavna za nas, prevashodno jer je u pitanju velika nepoznanica. Osnovna ljudska potreba je sigurnost. Svaka situacija slična ovoj, kod nas izaziva stres, što je i normalan odgovor našeg tijela.

Dok se nalazimo u kućnoj izolaciji, potrebna je posebna pažnja kako bi zadržali dobro raspoloženje i pozitivne misli, stoga vam dajemo nekoliko savjeta šta da radite kako bi se nosili sa ovim teretom kroz koji zajedno prolazimo.

MENTALNA HIGIJENA

Ovde mislimo na sve elektronske medije koje prenose vijesti. Informacije o novim zaraženim ili umrlim od virusa neće vam pomoći da se bolje nosite sa situacijom. Umjesto da se fokusirate na stvari na koje definitivno ne možete uticati, stvorite mini rutine kojih ćete se pridržavati. Smanjite konzumaciju vijesti na minimum i fokusirajte se na male kućne zadatke koje trebate raditi svaki dan. Pazite na svoje misli. Cilj je održati pozitivan stav

FOKUS

Fokusirajte se na ono ŠTO JE U VAŠOJ KONTROLI. Najveći stres izaziva gubitak kontrole, nadomjestite ga tako što ćete uvesti sebi male rituale koje možete kontrolisati. Da li je to kuvanje kafe, pravljenje ručka…. bilo šta, samo se fokusirajte na male korake koje možete kontrolisati

VJEŽBAJTE

Održavajte fizičku kondiciju dok traje ova situacija. Na Youtube imate gomilu vježbi kod kuće, od laganih vježi, Yoge, aktivnih treninga, bilo šta. Ukoliko želite da uklonite loše misli, pokrenite se. Fizička aktivnost će pomoći da ne razmišljate o ružnim stvarima a i osjećaćete se bolje zbog hormona koji će početi da se luče.

Dišite, imate mnogo aplikacija koje vam u ovome mogu pomoći, posjetite stranicu https://www.wimhofmethod.com/ ili izaberite jedno od mnogih drugih https://www.healthline.com/health/breathing-exercise

Disanje smiruje organizam, ukoliko još nađete vremena za meditaciju, smatrajte da ste na konju. Meditacija ima mnogo pozitivnih efekata na vase zdravlje.

UKLJUČITE SVOJU KREATIVNOST

Slikajte, pogledajte neki dobar film, pročitajte knjigu koju ste odavno htjeli da pročitate ali niste imali vremena, naučite nešto novo. Posmatrajte stvari sa vedrije strane, sada imate vremena da uradite neke stvari za koje ranije niste imali potrebno vrijeme. Možda da zavrpite neki on line kurs, naučite neku novu vještinu ili nešto treće…

POVEŽITE SE SA PRIJATELJIMA

 Ne morate izlaziti iz stana da bi se povezali sa prijateljima. Koristite socijalne mreže, telefon, neku aplkikaciju za prepisku. Podijelite svoje nedoumice, strahove, sve što izgovorite i podijelite sa bliskim ljudima će za vas biti lakše.

Pokušajte da upražnjavate ove aktivnosti dok traje izolacija i javite nam kako vam ide ili ako imate neku dobru ideju, rado ćemo je podijeliti.

Do tada, ostajte zdravo