Skip links
woman in red tank top jumping on obstacle

OGRANIČAVAJUĆA UVJERENJA

Jeste li se ikada zapitali zašto radite određene stvari ili zašto se ponašate na određeni način, pravite određene izbore ili zašto je život za vas – baš takav?

ZAŠTO je vjerovatno najčešće postavljeno pitanje na svijetu. Želite li odgovor na ovo pitanje? Evo ga:

Radite ono što radite zato što imate uvjerenja koja podržavaju to ponašanje i svaku vašu odluku.

Bili vi svjesni toga ili ne, imate uvjerenja o svemu. Vaš nesvjesni um jednostavno prima naredbe od vas. Imamo neka jaka uvjerenja, kojih smo svjesni: Nisam dobar s novcem, matematika nije za mene, uspješan sam u svemu čega se prihvatim, itd.

Isto tako, imamo uvjerenja koja leže ispod praga naše svjesnosti, manje primjetna u našem životu ali mnogo moćnija.

Moris Mesi, razvojni psiholog, tvrdi da između rođenja i sedme godine imamo vrlo malo filtera i upijamo većinu onoga što vidimo i čujemo kao istinu. Dakle, ako primjetimo ili čujemo nešto (posebno od ljudi koji su nam bitni) naš nesvjesni um počinje da stvara uvjerenje, koje kasnije koristimo kao osnovu za naše razmišljanje i postupke.

Neka nekorisna uvjerenja mogu biti ograničenja u vezi novca jer je neko u porodici bio nezaposlen i porodica je prolazila kroz težak period, višak kilograma jer je mama govorila da se uvijek sve mora pojesti iz tanjira, poteškoće u učenju jer vam je neko govorio da ste glupi dok ste bili mali…

NLP vam pruža set vještina i tehnika koje vam mogu pomoći da identifikujete i promjenite nekorisna uvjerenja. Nesvjesni um radi onako kako ga programirate, zašto se onda ne bi programirali na najbolji mogući način?