Skip links

Psihološka sigurnost kao ključ uspjeha

U savremenom poslovnom okruženju se dešavaju brze promjene i zahtjevi za inovacijama se neprestano nameću. Naglasak na psihološkoj sigurnosti postaje ključan faktor uspješnog poslovanja. Psihološka sigurnost označava stvaranje okoline u kojoj se zaposlenici osjećaju slobodnima izražavati svoje ideje, postavljati pitanja i dijeliti mišljenja bez straha od osude ili negativnih posljedica.

Rizici po kompanije bez psihološke sigurnosti

Jedan od najupečatljivijih primjera koji ističe važnost psihološke sigurnosti proizlazi iz tragičnog sloma kompanije Enron. U 2001. godini, Enron, nekada vodeća energetska kompanija, doživjela je finansijski kolaps. Ovo je šokiralo poslovni svijet. Ključni faktor u ovom krahu bio je nedostatak psihološke sigurnosti među zaposlenicima.

Enron je bio poznat po svojoj konkurentnosti i nemilosrdnom okruženju. Zaposlenici su se osjećali pod pritiskom da postižu rezultate. Problem je bila atmosfera koja nije poticala otvorenu komunikaciju ili izražavanje zabrinutosti. Zbog straha od sankcija ili gubitka posla, zaposlenici su izbjegavali dijeliti sumnje ili postavljati pitanja.

Ovaj nizak nivo psihološke sigurnosti stvorio je okruženje u kojem su se radnici osjećali prisiljeni sudjelovati u sumnjivim praksama kako bi održali privid uspjeha kompanije. Informacije nisu slobodno dijeljene, a menadžeri su ignorisali ili kažnjavali one koji su podizali pitanja o etici poslovanja.

Na kraju, Enron je doživio spektakularan krah, ostavljajući hiljade zaposlenika bez posla i nanoseći ogromnu štetu povjerenju u poslovnom svijetu. Ovaj primjer jasno pokazuje kako nedostatak psihološke sigurnosti može voditi do katastrofalnih posljedica za kompaniju, te kako stvaranje okoline u kojoj zaposlenici osjećaju sigurnost izražavanja svojih ideja može spriječiti takve situacije.

Koristi psihološke sigurnosti

S druge strane, organizacije koje aktivno promovišu psihološku sigurnost bilježe povećanu kreativnost, inovacije i angažman zaposlenika. Otvorena komunikacija i poticanje raznolikosti mišljenja postaju katalizatori za pozitivne promjene i dugoročni uspjeh kompanije.

Jedan od najupečatljivijih primjera koji ilustruje važnost psihološke sigurnosti u poslovnom svijetu dolazi iz iskustva kompanije Google. Istraživanje provedeno unutar Google, poznatoj po svojoj inovativnoj kulturi, pokazalo je da su timovi s visokim nivoom psihološke sigurnosti skloniji ostvarivanju uspjeha u usporedbi s onima koji to nemaju.

Ključni elementi psihološke sigurnosti u timskom okruženju uključuju otvorenu komunikaciju, prihvatanje različitosti mišljenja te ohrabrivanje izražavanja ideja bez straha od kritike. Timovi koji se osjećaju psihološki sigurno imaju tendenciju dijeljenja informacija, sarađivanja i zajedničkog rješavanja problema, što rezultira povećanom produktivnošću i efikasnošću.

U praksi, to znači da lideri i menadžeri trebaju stvoriti okruženje u kojem se zaposlenici osjećaju potpuno slobodni izraziti svoje ideje. Čak i ako su one nesavršene ili nisu u potpunosti razvijene. Kada se zaposlenici osjećaju slobodno dijeliti svoje misli, postaju motivisaniji, angažovaniji te su spremniji preuzeti rizike.

Stvaranje okruženja psihološke sigurnosti zahtijeva napore lidera i menadžera. Oni treba da postave ton za otvorenu komunikaciju, potiču dijalog i cijene doprinos svakog zaposlenika. To nije samo etički imperativ. To je ključna strategija za izgradnju održivog poslovnog modela u dinamičnom i zahtjevnom poslovnom okruženju. Upravo je u psihološkoj sigurnosti temelj za postizanje uspjeha u savremenom, izazovnom poslovnom svijetu.

Ukoliko želite naučiti kako da implementirate psihološku sigurnost u svojoj organizaciji, naš trening će vam pružiti konkretne alate kako da to uradite