Skip links
crop unrecognizable man working on modern computer

3 BITNE STVARI ZA MENADŽERE U COVID SITUACIJI

Velike promjene nastale u radu od kuće mogu kod pojedinih tim lidera stvoriti popriličan stres i nesigurnost. Autoritativni liderski stil je svakako već slabije izražen u iole ozbiljnijim organizacijama, ali u situaciji koja je nastala usljed posljedica COVID virusa i rada od kuće potrebno je da pokažemo još veću fleksibilnost i saradnju sa članovima tima kad je u pitranju postavljanje i mjerenje rezultata.

Obratite pažnju na ova tri aspekta u svom radu sa timom koji radi od kuće:

Ono što treba da vas zanima je produktivnost

Osnovni pokazatelj rada treba da bude produktivnost tima, bez obzira na to koliko vremena članovi tima ulažu. Potpuno je irelevantno za vas kao lidera da li su vaši zaposleni on line i rade. Ostavite im autonomiju da sami sebi prilagode dan u skladu sa situacijom i privatnim obavezama. Vaš fokus treba biti na onome što vam isporuče u zadatom roku.

Fokusirajte se na rezultate

Upravljanje ciljevima (management by objectives) je model koji se fokusira na ostvarenju strateških zadataka koji su definisani projektom ili planom. Na ovaj način, ciljevi ili zadaci su postavljeni unutar vremenskog okvira i zahtjevaju određene resurse. Ovo treba biti vaš fokus u ovom periodu.

Postavljanje ciljeva dobija novu dimenziju

Dani direktnog praćenja šta zaposleni radi i kako radi svaki od koraka su iza nas. Mikromenadžment sa radom od kuće je i zvanično mrtav. Glavni zadatak tim lidera jeste da iskomunicira jasna očekivanja kako bi postavio jasna, razumna i realistična očekivanja od članova svog tima. Komunicirajte jasno i mnogo, ljudima i dalje treba kontakt. Zadržite redovne sastanke kako bi bolje pratili napredak i otklonili eventualna nerazumjevanja.