Skip links

Uloga navika u ostvarenju cilja

Svi shvatamo koliki značaj ciljevi imaju u našem životu. S druge strane, znate li koliko je bitno razviti i odgovarajuće navike koje će podržati vaš cilj, kako bi u njemu mogli dugo i da uživate?

Bez razvoja navika koje će podržavati vaš cilj mogli bi ste lako svoj cilj da ostvarite a onda ubrzo da ostanete bez njega. O čemu govorimo? Pokažimo to na praktičnom primjeru. Ukoliko je vaš cilj da dosgnete određenu kilažu, jedan od najčešćih načina da to i ostvarite je kombinacija dijete i vježbanja što će u vrlo kratkom roku dati brze rezultate. Međutim, ukoliko tokom dijete niste stekli nove navike u jedenju, nego ste se samo trudili tokom perioda restrikcije u ishrani vrlo lako bi nakon ostvarene kilaže mogli da se malo opustite i dozvolite sebi pokoji slatkiš, pivo ili drugi tanjir ukusnog jela.

Vrlo brzo, ono što je bilo izuzetak može se pretvoriti u sve češće „odobravanje“ i malo veći obrok što će dovesti do laganog kretanja skale na vagi u pravcu iz kog smo i došli. (A to nije ono što želite).

Ista stvar je i sa učenjem, vježbanjem, poslom ili slično. Akoste riješili da u poslu napravite značajan pomak a svako malo dozvolite sebi da provjerite status na fejsbuku, to će vam konzumirati vrijeme i izgubićete dragocjeni tok misli ili vrijeme koje bi bolje bilo da ste utrošili na pisanje projekta.

Mnogo je ovakvih primjera koje i sami možete izvući iz svoje prakse.

I, kakva je dakle uloga navika?

Ako ste zacrtali cilj, morate promjeniti i navike koje će vaš cilj podržavati. U slučaju dijete, zdrava i umjerena ishrana, u slučaju vježbanja, redovno vježbanje u planiranim terminima, u slučaju učenja redovno učenje u zakazano vrijeme. U suprotnom, navike koje ste htjeli da iskorjenite, mogu vrlo brzo da se vrate, kad se najmanje nadate i pokvare vam planove.

Ako želite da vaš cilj bude trajno tu, promjenite svoje navike i strogo ih se držite. Mislite li da vrhunski sportisti imaju „izlete” kada preskaču trening ili uspješni poslovni ljudi, koji ustaju rano ujutro kako bi dan počeli produktivno ponekad odlože alarm i spavaju sat ili dva duže?

Razvijte novo ponašanje koje će biti u skladu sa onim što želite da postignete i vaš cilj će postati trajna kategorija. Na kraju krajeva, ljudi koji postižu mnogo su daleko zadovoljniji sobom i vode ispunjeniji život.

Da bi ostali tamo gdje smo, moramo promjeniti način razmišljanja i podržati ga svakodnevnim aktivnostima koje će nas na istom mjestu i zadržati.