Skip links

Fokus

jedan od najvećih problema u vezi produktivnosti jeste odvlačenje pažnje. Izuzetno je važno da postanete svjesni načina na koji radite kao i okruženja u kojem radite. Pojedini ljudi vole da rade sa muzikom u pozadini, drugi pak, vole da rade u tišini. Šta vam više odgovara nije bitno, bitno je da zadržite okruženje koje vam odgovara.  

Takođe, izuzetno je važno da prestanete misliti na deset stvari istovremeno. Pojedinci misle da je multitasking rješenje za obavljanje većeg obima posla, ali fokusiranje na jedan zadatak, potom na drugi, potom na treći…. je sjajan recept za gubitak fokusa i gubljenje vremena pokušavajući da se ponovo fokusirate na nešto što ste već radili.  

Prema istraživanju koje je proveo Forbes, promjena sa jednog zadatka na drugi, barem deset puta u toku dana dovodi do pada koeficijenta inteligencije za deset poena.  

Kako onda dati svoj maksimum? Pogledajte TED predavanje Kristine Bengtson na temu fokusa. Dobićete nekoliko vrlo zanimljivih savjeta kako ostati fokusiran kako u privatnom tako i u poslovnom životu.