Skip links
PCM

PCM – šta će mi to?

Zašto vam je potreban PCM?

Osnovna stvar u poslovanju jeste komunikacija, ukoliko komunikacija sa članovima vašeg tima ili sa klijentima teče nesmetano, šanse da projekat ili posao uspije značajno rastu. Najveći gubici vremena su često na sastancima na kojima učesnici razgovaraju o istoj temi, mada naizgled drugačijim jezikom. 

Primjetno je da su pojedinci agresivniji a da drugi sa dobrim idejama ostaju tihi i ne dolaze do izračaja.

Smatrate da činjenice govore dovoljno za sebe samo da bi shvatili da osoba preko puta vas uopšte ne razgovara o poslu?

Pokušavate na fin i topao način doprete do poslovnog partnera koji ne pokazuje ni najmanji interes za druželjubivost i odmah želi da pređe na posao?

Nikako ne možete da nađete zajednički jezik sa inače jako produktivnim zaposlenikom?

Da li ste bili u nekoj od ovih situacija?

Ako jeste, onda je PCM prava stvar za vas.

Šta je PCM?

Process Communication Model (PCM) je prije svega vrlo praktičan alat koji nam pomaže da procjenjujemo sagovornika u realnom vremenu da bi ostvarili bolju komunikaciju. Rezultat je rada dr Taibi Kahlera, naslanja se na transakcionu analizu (TA) i pokazao se kao izuzetno tačan u svojim predikcijama ponašanja sagovornika.

Kao što mu i ime kaže u pitanju je procesno slušanje u kome možemo jednostavno utvrditi da li su psihološke potrebe sagovornika zadovoljene. 

Osim toga, pomaže nam da bolje shvatimo sebe i svoje potrebe, kao i potrebe drugih ljudi povećavajući na taj način našu fleksibilnost i produktivnost.

Kako funkcioniše?

Svako od nas ima različite psihološke potrebe koje teži da zadovolji. Dr Kahler je utvrdio šest tipova ličnosti koji se razlikuju po svojim potrebama i načinima na koji komuniciraju.

Vaš PCM profil govori o tome kako primate informacije, koje riječi birate dok govorite, kako se odnosite prema poslu i prema drugim ljudima.

Nakon što shvatite različite potrebe različitih tipova ličnosti, način na koji komuniicraju i uobičajene obrasce ponašanja, biće vam vrlo jednostavno da prepoznate svog sagovornika i prilagodite svoju komunikaciju.

Koja je primjena PCM-a?

Ukoliko ste lider ili menadžer, shvatate da je vaš posao da bolje razumijete i motivišete svoje osoblje. PCM vam daje neophodna znanja i vještine da komunicirate bolje u svakodnevnim i stresnim situacijama.

Ukoliko se bavite prodajom, PCM omogućava da bolje shvatite i utičete na klijente, zadovoljavajući njihove potrebe i komunicirajući na način koji im najviše odgovara. Na taj način povećavate šansu da bolje iskomunicirate svoje proizvode ili usluge.

Komunikacija će vam biti mnogo jednostavnija sa kolegama što će uticati na timski rad. Manje trzavica donosi više produktivnog rada, bolje razumijevanje donosi manje nervoze.

I na kraju, bolje razumijevanje sebe i svojih potreba utiče na vaše upravljanje stresom. Kad znate šta vam fali i kako da to dobijete na jedan koraktan način, manja je vjerovatnoća da ćete upadati u nepotreban stres.

Mnogo je dakle razloga za implementaciju PCM-a u vašem poslu